miércoles, 26 de agosto de 2009

UGT, a favor d'apujar els impostos a les rendes altes


La pressió fiscal a Espanya és de les més baixes de la Zona Euro
Davant les declaracions fetes pel ministre de Foment, José Blanco, la UGT de Catalunya aposta per un augment dels impostos directes a les rendes altes, amb l'objectiu de reforçar el nivell de despesa que necessita un bon Estat del benestar.

Pel nostre sindicat, cal una millor distribució de la pressió fiscal i per això demanem l'augment dels impostos a les rendes més altes i a les del capital.

Més impostos per a una major despesa social

Des de la UGT de Catalunya sempre hem apostat per un model fiscal progressiu, just i redistributiu. I encara no el tenim. Els ingressos que el nostre model genera són insuficients per poder assolir el nivell de despesa que requereix un bon Estat del benestar: la pressió fiscal espanyola és a la cua dels països europeus situant-se al 37% del PIB davant del 48% de Dinamarca o Suècia. Hi ha una clara relació entre el nivell de pressió fiscal i la despesa en protecció social que efectuen els governs: a més pressió fiscal, més capacitat de despesa en protecció social. La pressió fiscal i la despesa en protecció social a Espanya són tres i sis punts, respectivament, inferiors a la mitjana de la Zona Euro. Mai no podrem apropar-nos als nivells de despesa social i d’inversió pública que efectuen els països nòrdics si no realitzem un veritable esforç fiscal.

LA PRESSIÓ FISCAL (2007) versus DESPESA EN PROTECCIÓ SOCIAL (2006) - En % del PIB

tabla-rendes-altes.jpg

(Font: UGT de Catalunya, a partir de les dades d'Eurostat)

Per tal de mantenir la dimensió social europea, és necessari seguir insistint en la necessitat de l'armonització fiscal per tal d’evitar les distorsions de la competència i evitar una dinàmica de carrera fiscal a la baixa.

Necessitem una millor distribució de la pressió fiscal: augment dels impostos a les rendes més altes i a les del capital.

La necessitat d’una veritable reforma fiscal no és només conjuntural per generar més ingressos en moments de crisi. La necessitat és estructural: la manca de progressivitat al nostre sistema fiscal és històrica; s’ha d’equiparar la tributació entre les rendes del treball i del capital per a què no siguem els treballadors i treballadores de rendes mitjanes i baixes els que suportem amb major mesura les càrregues fiscals. És hora d’apujar la tarifa impositiva de l’IRPF de les rendes altes, així com de les rendes del capital a través de l’Impost de Societats.

Marge de la Generalitat a partir del nou model de finançament

El nou model de finançament de les comunitats autònomes amplia el marge d’actuació de la Generalitat en l’establiment de les tarifes impositives de l’IRPF. Per tant, la UGT de Catalunya reclama que el nostre govern faci un bon ús de la nova normativa establint criteris de progressivitat, justícia i redistribució en el tram català de l’impost.

Així, des de la UGT de Catalunya reclamem:

*
L’augment de la tarifa impositiva de les rendes altes a l’IRPF
*
L’augment de la tarifa de l’impost de societats
*
Més progressivitat, justícia i redistribució en la fiscalitat catalana a partir de la nova normativa del nou model de finançament.

No hay comentarios: