jueves, 20 de agosto de 2009

LA UGT DE CATALUNYA DEMANA LA RETROACTIVITAT DELS 420 EUROS A L'1 DE GENER


Cal una partida extraordinària per a cursos de formació per als aturats que rebin l'ajut

Amb el nou ajut aprovat divendres al Consell de Ministres extraordinari, es fa un pas endavant en la lína que haviem reclamat els sindicats davant la destrucció d'ocupació en el context de crisi. Per això, considerem que l'ajut dels 420 euros aprovat el passat divendres pel Consell de Ministres és una mesura de justícia social i del tot necessària, però insuficient.

La UGT de Catalunya considera que aquesta mesura hauria de ser amb caràcter retroactiu des de l'1 de gener de 2009, i incloure així totes les persones que han esgotat la prestació en els darrers vuit mesos.

El nostre sindicat valora molt positivament que tothom que rebi l'ajut tindrà un itinerari d'inserció laboral, però adverteix que l'onada de beneficiaris de la mesura posarà de manifest la greu insuficiència dels recursos actuals destinats a la formació. Per això, la UGT de Catalunya demana que el govern dediqui una partida extraordinària de formació adreçada a totes les persones aturades a Catalunya, i eviti el previsible col*lapse per demanda de cursos de formació arran de la posada en marxa de la mesura.

Em aquest sentit, cal oferir la formació adequada a les característiques de les persones i les demandes del mercat. El seguiment dels itineraris formatius i professionals s'han de fer de forma individualitzada i garantint una atenció personal des dels serveis públics d'ocupació, pel que serà necessari incrementar el personal d'aquests serveis.

Totes les previsions apunten que l'atur augmentarà aquesta tardor i durant tot el 2010. Davant d'aquest escenari, la UGT de Catalunya exigeix als governs que ampliïn i millorin la protecció per desocupació, incloent també les persones que cerquen feina i que no tenen cap tipus de cobertura.

Pel que fa a la situació a Catalunya, la nova prestació i les polítiques del Govern de Catalunya:

La crisi econòmica ha comportat la destrucció de llocs de treball i la pèrdua de poder adquisitiu per a moltes persones a Catalunya: En un any (juny 2008 - juny 2009) l'atur registrat a Catalunya ha augmentat en 176.825 persones. El sistema de protecció per desocupació ha hagut de donar cabuda a l'increment de persones aturades. Aquest fet ha comportat l'augment de beneficiaris de prestacions per desocupació en un 65% (de 239.983 a 395.018 persones). Aquest augment ha significat un 59% més de beneficiaris de prestacions contributives, un 81% de subsidis assistencials i un 74% d'augment de Renta Activa d'Inserció. Tot i així, el nivell de cobertura del sistema es situa al voltant del 80%, això vol dir que una de cada cinc persones que cerquen feina no està tenint cap ingrés.

Amb les darreres dades de prestacions per desocupació que disposem, al mes de juny hi havia a Catalunya 93.229 persones sense cap prestació de les 488.247 desocupades. La situació és molt negativa, ja que al mes de juny de 2009 hi havien a Catalunya 21.790 persones més que fa un any a l'atur que no perceben cap prestació per desocupació, un 31% més que fa un any. A més, tenint en compte que a Catalunya hi ha 205.000 persones desocupades que viuen en llars on tots els actius estan desocupats, la situació per a molts catalans és ja insostenible. Per la UGT de Catalunya l'atenció a les persones que han perdut la seva feina ha de ser la prioritat del govern espanyol i català. És imprescindible garantir un ingrés mínim a les famílies que han perdut tots els ingressos en els darrers mesos i que aquesta nova prestació no donarà solució.


Reclamem al Govern de Catalunya:

* La intensificació de la formació de les persones a l'atur. Cal garantir que totes les persones que busquen feina poden millorar la seva formació i reciclatge professional. En aquests moments el Servei d'Ocupació de Catalunya no pot oferir ni formació ni orientació a totes les persones aturades de Catalunya.
* Cal posar en marxa polítiques i mesures per fer front a la situació de les persones autònomes que han perdut la feina en els darrers mesos. En aquest sentit, reclamem un pla específic per la situació dels treballadors autònoms i l'acceleració de la posada en marxa de la prestació per desocupació anunciada.
* Cal reformar la Renda Mínima d'Inserció per tal de garantir els itineraris d'inserció laboral i els serveis necessaris per aquells que més dificultats tenen per incorporar-se al mercat laboral.
* Cal enfortir les polítiques socials a Catalunya posant en marxa la renda garantida de ciutadania que contempla l'Estatut i que ha de comportar la suficiència de rendes per poder gaudir d'una vida digna. El nou model de finançament ha de servir per millorar la redistribució de la renda.

Us adjuntem un document explicatiu sobre com demanar i qui té dret a l'ajut dels 420 euros per persones desocupades.


Més informació:

Eva Granados, vicesecretària general de la UGT de Catalunya: 659 39 74 67.

No hay comentarios: