viernes, 12 de febrero de 2010

IPC gener: Mantenir el poder adquisitu dels treballadors és imprescindible per fomentar la demanda


La UGT de Catalunya considera un greu error retallar la inversió i la despesa pública abans que el creixement de la nostra economia tingui una base sòlida



Per tercer mes consecutiu, tant Catalunya com Espanya presenten taxes de variació interanual positives, que se situen en un 1,4% i un 1%, respectivament, i es confirma així el retorn al creixement dels preus. Les dades tornen a confirmar el canvi de tendència que es va produir en els preus de consum després de l’estiu del 2009. La variació interanual de gener a Catalunya és la més elevada de totes les Comunitats Autònomes i el diferencial amb Espanya es manté elevat (4 dècimes).

Respecte al mes de desembre, els preus han disminuït un 0,9% a Catalunya mentre que a Espanya han disminuït una dècima més (1%). Els preus han experimentat el comportament habitual dels mesos de gener, principalment vestit i calçat, que cau un 14,6%. Per la seva banda, el transport ha puja un 1,7%, tot i la disminució dels preus de carburants.

Garantia de capacitat adquisitiva i estabilitat de preus

Aquesta inestabilitat dels preus és contraproduent en el marc de la negociació col·lectiva i per al conjunt de l’economia. Per això és imprescindible establir:

La política salarial que garanteixi la capacitat adquisitiva de treballadors i treballadores. Perquè la creació d’ocupació sigui possible és necessari fomentar la demanda, i per això és imprescindible establir polítiques salarials que garanteixin la capacitat adquisitiva i la recuperació del consum.

Polítiques per reduir la dependència energètica d’Espanya i Catalunya, que actualment és de les més altes de tot Europa. Espanya ocupa el setè lloc en dependència energètica de la UE-27, amb una taxa de dependència del 81,4%, molt per sobre de la mitjana (53,8%). La gran dependència que té la nostra economia dels preus dels productes energètics fa que haguem de prestar especial atenció a la seva trajectòria futura i que no es pugui descartar que si aquests s’encareixen de forma brusca es pugui passar de taxes de variació negatives o baixes a importants variacions de sentit contrari.

Manteniment de les mesures d’estímul econòmic: inversió i despesa pública

La UGT de Catalunya creiem que és un greu error amb conseqüències negatives per a la ocupació i el teixit productiu retallar la inversió i la despesa pública abans que el creixement de la nostra economia pugui tenir una base sòlida que permeti un creixement sostenible en el temps.

Segons les previsions més optimistes -que són les oficials-, el 2010 l’atur continuarà creixent amb una taxa d’atur estimat que superarà el 18%, tot i l’arribada d’un possible inici de recuperació parcial de les dades macroeconòmiques. Davant d’aquest escenari i les previsions d’IPC dels analistes -que indiquen una alça del nivell de preus per a aquest any-, queda palesa la necessitat urgent de garantir la millora de la capacitat adquisitiva de treballadors i treballadores i el manteniment de la inversió i despesa pública fins que comenci la fase de recuperació real de l’economia i la creació d’ocupació.

Control del diferencial amb Espanya davant d’augments de preus i IVA

El diferencial que manté l’evolució dels preus a Catalunya amb Espanya és dels més alts de totes les CCAA i fa que la nostra economia perdi competitivitat alhora que encareix el nivell de vida de ciutadans i ciutadanes.

Davant de les previsions d’augment dels preus el 2010, en part degut a l’augment anunciat de l’IVA el proper mes de juliol, la UGT de Catalunya reclama control en la formació de preus a Catalunya i esforços per reduir el diferencial amb Espanya, ja que minva la capacitat adquisitiva de catalans i catalanes i disminueix la nostra competitivitat encarint els nostres productes.

No hay comentarios: