miércoles, 3 de noviembre de 2010

Vic acosta la policia als barris

Patrulles de dos agents tindran assignada sempre la mateixa zona, fet que facilitarà el coneixement entre veïns i cos de seguretat.

El regidor Àlvar Solà i el cap de la Guàrdia Urbana de Vic, Antoni Jurjo, amb els primers agents que patrullaran pels barris de manera permanent. Foto: Ajuntament de Vic

L’Ajuntament de Vic ha presentat la nova organització de la Guàrdia Urbana per tal de promoure el civisme i la convivència als barris. Es tracta de desplegar una policia de proximitat, formada per grups de dos agents, que s’han de convertir en un referent al barri i fer unes funcions més de prevenció de conflictes que no pas de reacció.

La presentació ha anat a càrrec del regidor de Seguretat, Àlvar Solà, i de l’inspector de la Guàrdia Urbana, Antoni Jurjo. El regidor ha explicat que amb aquesta nova organització es vol aconseguir que la policia “sigui més propera, que ofereixi un servei públic i que actuï amb caràcter preventiu”. Per aquest motiu s’ha dividit la ciutat en cinc grans zones que estaran patrullades, sempre pels dos mateixos agents. D’aquesta manera s’aconseguirà “que coneguin més de prop el territori” i també que la gent del barri ‘els tingui a ells com a referent’. Fins i tot s’ha habilitat un correu electrònic per tal que tothom s’hi pugui posar en contacte (policiaproximitat@vic.cat) i “es potenciarà i reforçarà l’autoritat dels responsables dels centres cívics, biblioteca i serveis socials”. Això voldrà dir que “hi haurà un contacte permanent amb els responsables de les associacions” i que es treballarà conjuntament amb altres persones que estan al barri com “els equips de Pla de Barris o els tècnics d’activitats i llicències”.

Els barris que ja compten amb policies de proximitat des d’avui mateix són, per una banda, la zona 1 (Remei, part de l’Estadi, habitatges Montseny, carrer de Sant Pere i passeig Pep Ventura) i la zona 2 (Horta Vermella, Serra-de-Senferm, barri d’Osona i Santa Anna fins al carrer Montserrat). A partir de l’1 de gener es desplegarà la segona fase que estarà formada per la resta de la ciutat. Així doncs, la zona 3 inclou Sant Llàtzer i Caputxins, la zona 4 està formada per la zona universitària, El Sucre, El Nadal i La Guixa i finalment la zona 5 que serà el centre històric, l’Eixample Morató, carrer de Gurb i Carrer Morgades.

L’inspector de la Guàrdia Urbana, Antoni Jurjo, ha manifestat que es tracta d’avançar “cap a la qualitat total” i que es  vol “evolucionar el sistema de patrullatge” i fer “més prevenció tot avançant-nos als problemes”. Aquesta nova organització vol dir que hi haurà 10 agents de policia al carrer, el que suposa un 21% del total de la plantilla, que treballaran bàsicament en horari diürn. També hi haurà sempre actives un total de tres patrulles reactives per atendre qualsevol incident que hi hagi a la ciutat.

Jurjo ha manifestat que Vic està per damunt de la ràtio catalana de policies per 1.000 habitants ja que en té un total de 1,76 pels 1,4 que té Catalunya. En canvi, està per sota de  la mitjana catalana en nombre de delictes per 1.000 habitants, ja que Vic està a 59,7 davant els 68 de mitjana a Catalunya.

No hay comentarios: