miércoles, 3 de noviembre de 2010

Les càmeres de videovigilància de Roda de Ter enregistren el primer delicte

El divendres 22 d’octubre van començar a funcionar en fase de proves les càmeres de videovigilància instal•lades a 7 punts del poble de Roda de Ter. I el dilluns 25 d’octubre ja s’havien acabat de configurar. I va ser dimarts a la matinada que van enregistrar les primeres imatges d’un delicte.

Les càmeres instal•lades a l’Ajuntament de Roda van enregistrar com cinc joves, amb passamuntanyes i ulleres de sol, intentaven entrar en un establiment. Esteve Franch (CiU), primer tinent d’alcalde, explica que “les acabaven de configurar i ja van enregistrar aquest intent de robatori” i afegeix que “s’observa perfectament la roba que porten, però no es poden identificar perquè anaven tapats”. El regidor diu que aquestes imatges ja han estat lliurades als Mossos d’Esquadra perquè en facin la investigació pertinent.

Tal i com han explicat els vigilants municipals, aquestes càmeres tenen una funció dissuassòria i “queda reservat el dret a la intimitat de les persones ja que les imatges només s’utilitzaran en cas de delicte o faltes”. Només l’alcalde i els vigilants municipals estan autoritzats per visionar les imatges. Les càmeres estan connectades a un ordinador que hi ha instal•lat a les dependències dels vigilants municipals, a l’Ajuntament de Roda de Ter. Compten amb dues pantalles des d’on es poden visionar un total d’11 càmeres situades a la plaça Major, a la façana de la Biblioteca Bac de Roda al carrer Bac, a la llar d’infants (on hi ha tres càmeres), a la cruïlla de la carretera de Manlleu amb l’Avinguda Miquel Martí i Pol, a la rodona de la Creu de Codines (amb dues càmeres), a l’àrea de lliure aportació de deixalles de la Col•lecta, i finalment, a la cruïlla on hi ha la gasolinera. Les gravacions es fan durant les 24 hores del dia i les imatges enregistrades es borren automàticament al cap de 30 dies. Són unes càmeres que tenen zoom, és a dir, un sistema per apropar la imatge, la qual cosa és d’utilitat si es necessita identificar a alguna persona o veure de més a prop algun objecte.

Esteve Franch assegura que “aquesta mesura s’ha pres per ajudar a la convivència ciutadana i, si funciona, de cara al futur es podrien posar més càmeres”. El projecte inicial ha tingut uns cost de 36.000 euros, als que s’hi han de sumar els 2.000 euros de la càmera instal•lada a l’àrea de lliure aportació de la Col•lecta. Franch afegeix que “aquestes càmeres són desmuntables i es poden canviar d’emplaçament segons les necessitats”.

Un projecte amb molts matisos

El projecte va provocar en el seu moment un estira-i-arronsa entre l’equip de govern, format per IPR-PSC i CiU, i ERC, a l’oposició. Els socialistes i els convergents consideren que les càmeres de vigilància són un element dissuasiu davant els reiterats actes vandàlics que es produeixen a la població, sobretot, durant les nits del cap de setmana. L’alcalde de Roda de Ter, Antoni Llach (IPR-PSC), va explicar en diverses ocasions que el poble de Roda no podia assumir una plantilla de 10 o 12 agents municipals, que seria el nombre necessari per cobrir les 24 hores tots els dies de l’any.

Per la seva part, Esteve Franch (CiU) va explicar que quan es va sol•licitar el permís per a les càmeres es va acompanyar amb més de 150 instàncies d’incidents i un informe dels Mossos d’Esquadra que notificava les diverses trucades que havien rebut de veïns de Roda sobre incidents relacionats amb la seguretat ciutadana.

El grup municipal d’ERC va criticar la mesura i no va dubtar en titllar-la de “Gran Hermano”. A més, considerava que hi havia altres inversions més prioritàries.

No hay comentarios: