viernes, 7 de noviembre de 2008

UGT considera els pressupostos de la Generalitat insuficients en un moment de crisi


Exigim uns pressupostos capaços d'atendre les necessitats immediates de la ciutadania i que siguin també impulsors de l'economia productiva
El Departament d'Economia i Finances va presentar ahir les línies de despesa dels pressupostos de la Generalitat per al 2009. L'augment minso del 2,4% de recursos que es destinaran l'any vinent a les polítiques del Govern no ajudaran a combatre la crisi, ja que aquests són escassos i insuficients per abordar-la.
Davant la recessió prevista per al 2009, amb una taxa de creixement negatiu (-0,1%) i una previsió de taxa d'atur de l'11,6%, es presenten reptes que cal afrontar de manera decidida: l'augment de l'atur comportarà un augment de la demanda de serveis i de les necessitats de despesa en polítiques socials, i és precisament en aquest context quan és necessària la inversió del govern en les persones i les seves necessitats. L'augment insuficient de recursos i la congelació de plantilles a les administracions, en tot cas, empitjoraran la qualitat dels serveis socials i generals, fent que els ciutadans més vulnerables rebin, també des d'aquesta vessant, els efectes d'una crisi que en cap cas han provocat. En la mateixa línia, i davant les previsions del Govern de la Generalitat, des de la UGT de Catalunya no podem admetre com a excusa la falta de recursos per no aplicar la Llei de dependència.

Des de la UGT de Catalunya exigim uns pressupostos capaços d'atendre les necessitats immediates que es deriven de la crisi i la recessió econòmica. Però també són necessaris uns pressupostos tractors i impulsors de l'economia productiva, que inverteixin en sectors estratègics per combatre i sortir de la crisi. Davant l'actual crisi, el sector públic ha de desenvolupar el seu paper impulsor i dinamitzador de l'economia productiva, justament en un moment en què no s'adverteix la iniciativa privada. En aquest context exigim un Pla de rescat de la indústria catalana i d'altres polítiques dinamitzadores, com l'execució d'un nou pla d'inversió en equipaments a les persones, així com un augment pressupostari per a la recerca, desenvolupament i innovació al sector energètic o el desenvolupament i revisió de prioritats del Pacte Nacional per l'Habitatge i l'acompliment de la Llei de dependència.

El nostre sindicat vol fer una crida a la responsabilitat del nostre Govern amb la ciutadania i els més perjudicats amb l'actual crisi, més enllà de l'encorsetament legal a què està sotmès en l'augment del crèdit i l'endeutament. És cert que la normativa estatal, a través de la Llei general d'estabilitat pressupostària no permet sobrepassar uns límits de dèficit i d'endeutament, però no ho és menys que els Governs han mostrat tenir molta capacitat d'actuació i flexibilitat quan la conjuntura així ho ha necessitat, com ha estat la injecció de liquiditat financera a bancs i caixes del mercat financer espanyol. El nostre sindicat creu que el finançament de les necessitats socials que es deriven de la crisi i les solucions que des de les administracions han d'arribar són tant o més necessàries que l'alleugeriment de les tensions als mercats financers.

Des de la UGT de Catalunya manifestem que els diners que gestiona el Govern de la Generalitat són insuficients per atendre les necessitats dels catalans i catalanes que es deriven dels efectes de la crisi i també per practicar polítiques estratègiques i impulsores de l'economia productiva.

Per això, des de la UGT de Catalunya exigim un acord urgent que sigui just i suficient sobre el nou model de finançament. L'augment poblacional dels darrers anys a Catalunya i les necessitats socials com l'educació, la sanitat i els serveis socials que se'n deriven, així com una conjuntura de decreixement i augment de l'atur en què estem immersos, fan imprescindible un augment de recursos públics.
Així mateix, és necessari un canvi normatiu d'acord amb la realitat que estem vivint. Demanem que es modifiqui la Llei estatal d'estabilitat pressupostària, ja que els instruments que limiten el dèficit i l'endeutament, pensats per a una època de convergència econòmica amb Europa, queden en entredit en aquest moment. Les necessitats que es deriven de la crisi i la recuperació de l'activitat productiva han de ser ateses com a garantia de la cohesió social i recuperació econòmica.

No hay comentarios: