jueves, 2 de junio de 2011

Atur Maig: La contractació indefinida cau un 5% respecte a l'any passat


El descens de persones desocupades no deixa de ser un miratge en un mercat de treball malalt i totalment estacional. Al maig de l’any passat la baixada del nombre d’aturats va ser el triple

Durant el mes d’abril el nombre de persones desocupades a Catalunya s'ha situat en 595.342, el que representa un decrement de 6.199 persones respecte al mes anterior. Tot i que la xifra pugui semblar positiva, no hem d’oblidar que el mes de maig acostuma a ser un bon mes per a l’ocupació degut al començament de la campanya d’estiu. A més, al mes de maig de l’any passat la baixada del nombre d’aturats i aturades va ser el triple (18.920) que la d’enguany.


Per províncies, Lleida (-2,46%) i Girona (-1,99%) són els territoris on més ha disminuït l’atur aquest mes. A Barcelona, amb un decrement d’un 0,88%, i a Tarragona, amb un descens d’un 0,65%, no s’ha notat tant. En xifres absolutes, Barcelona és la província que ha experimentat un major decrement, amb una disminució de 3.938 persones respecte al mes anterior.

Pel que fa a les persones joves (menors de 25 anys), aquest mes han patit un decrement significatiu, concretament d'un 3% (1.581 joves menys a l’atur). Del total de persones que s’han reincorporat al mercat laboral, el 25% han estat persones joves. Això es pot explicar degut al començament de la campanya d’estiu, ja que molts joves treballen en aquest període per poder estudiar la resta de l’any i fer front a les seves despeses mentre no treballen.

Pel que fa a la població estrangera, s'han enregistrat a l’atur 136.271 persones, el que representa un decrement de l’1,6% respecte al mes anterior, és a dir, 2.162 persones menys.


Més temporalitat

A Catalunya aquest mes s'han realitzat 195.113 nous contractes, dels quals només un 11,05% han estat de caràcter indefinit. Respecte a la contractació acumulada, en el que portem d'any, tot i que s'han realitzat més contractes, la contractació indefinida ha caigut un 5% respecte al mateix període de l'any anterior, mentre que la contractació temporal s’ha incrementat un 4%.


El nivell de cobertura a Catalunya es troba en una situació crítica

Per últim, i seguint la dinàmica dels darrers mesos, el nombre d’aturats i aturades beneficiaris de prestacions per desocupació a Catalunya ha tornat a disminuir respecte al mes passat de forma alarmant. Concretament, 18.873 aturats i aturades menys respecte al mes d’abril són beneficiaris de qualsevol prestació per desocupació. Respecte a la prestació contributiva, hi ha 7.680 beneficiaris menys, una dada preocupant si tenim en compte que l’atur únicament ha disminuït en 6.199 persones.


Valoració i propostes de la UGT de Catalunya

La UGT de Catalunya avisa que aquest descens de persones desocupades no deixa de ser un miratge en un mercat de treball malalt i totalment estacional. Les dades són especialment dolentes si las comparem amb les dades del més de maig de l’any passat, un any que va ser nefast per l’ocupació a Catalunya.

La UGT de Catalunya torna a rebutjar contundentment la reforma laboral plantejada pel Govern de l'Estat, ja que s’està demostrant que no ajuda a donar sortida aquesta crisi, que no genera ni generarà nous llocs de treball ni ajudarà al canvi de model productiu. Tot al contrari, la reforma laboral té l'objectiu de retallar les condicions de treball, augmentar la precarietat laboral del nostre mercat de treball, abaratir l'acomiadament, precaritzar els serveis públics d'ocupació, debilitar la negociació col•lectiva i, en definitiva, seguir debilitant les persones treballadores i no castigar els veritables responsables d'aquesta crisi. Ho demostra clarament l’evolució de la contractació indefinida i de la contractació temporal.


Amb tot això, la UGT de Catalunya reclama:

  • Una reforma laboral justa i que contribueixi a crear més llocs de treball de qualitat, que ens ajudi a sortir d'aquesta crisi i que penalitzi aquells i aquelles que actuen de manera irresponsable tant en temps de crisi com en temps de bonança.
  • Reforçar els serveis públics d'ocupació i millorar la seva intermediació en el mercat de treball, amb més personal i una major coordinació entre tots els agents que participen i gestionen les polítiques d'ocupació i no donar via lliure a les ETT o agències de col•locació.
  • L’impuls als processos d'acreditació de competències professionals adquirides per la via de l'experiència professional.
  • Iniciar les accions de millora de l’ocupabilitat de les persones en situació d’atur que combinen actuacions d’orientació i formació per a l’ocupació, que contempla el Pla de xoc per l’ocupabilitat.
  • Una Llei de Formació Professional de Catalunya, ja que la FP ha de ser el motor del canvi del nostre model productiu.
  • Una millor distribució en el pagament d'impostos i implementar mesures per reduir el frau fiscal.

No hay comentarios: