miércoles, 19 de octubre de 2011

1 de cada 5 persones que viuen a Catalunya és pobra


l nombre de llars que arriben amb dificultats a final de mes és un 21% més que tres anys enrere
A Catalunya, 1.375.477 pesones es troben actualment en situació de risc a la pobresa. És a dir, 1 de cada 5 persones que viuen a Catalunya és pobra. Una situació que s'agreuja dia a dia a causa de l'actual context de crisi econòmica, i que té una important afectació en el col·lectiu de persones treballadores. Es calcula que 556.000 persones actives en el mercat de treball es troben en situació de risc a la pobresa: 383.000 persones ocupades i 173.000 persones desocupades. A més, el 64% de les persones desocupades no reben prestació ni subsidi per desocupació. El nombre de llars que arriben amb alguna dificultat a finals de mes supera ja l'1,7 milions, un 21% més que tres anys enrere.
La UGT de Catalunya denuncia que precisament en el context de crisi econòmica actual, quan precisem un estat del benestar més fort, és quan assistim a un atac sense treva cap al nostre estat del benestar, legitimat pels dogmes neoliberals que perceben la despesa pública social com un perill per a l'estabilitat econòmica del país.
Per a la UGT és imprescindible que el poder polític adopti decisions valentes i efectuïi importants canvis en la política d'ingressos del Govern. Cal perseguir el frau fiscal, efectuar una revisió dels beneficis fiscals (deduccions i desgravacions), i incrementar la progressivitat del sistema fiscal català (és imprescindible recuperar l'Impost de Successions i Donacions), entre altres mesures.

Tanmateix, cal desenvolupar la renda garantida de ciutadania, d'acord amb els articles 24.3 i 25.2 de l'Estatut d'Autonomia de Cataluya, en els que es diu que les persones en situació de pobresa o d'exclusió del mercat laboral sense mitjans de subsistència propis tenen dret a rebre una renda garantida de ciutadania que els permeti dur una vida digna.

No hay comentarios: