martes, 22 de marzo de 2011

El Museu Episcopal puja de visitants




El 2010 va ser el més visitat d'Osona, amb 26.756 persones. El Museu Industrial del Ter de Manlleu va arribar a les 21.572, i el Museu de l'Art de la Pell, on tot just des del juliol cobra entrada, va superar els 11.000 usuaris. La crisi els obligarà a tots a replantejar activitats i finançament.
La crisi no s’ha notat especialment en l’afluència de visitants al Museu Episcopal de Vic. Durant l’any 2010 va sumar 26.756 entrades, enfront de les 24.769 de l’any 2009. L’increment aproximat del 8% s’atribueix “a l’èxit de l’exposició temporal “La princesa sàvia”, amb les pintures de Santa Caterina de la Seu d’Urgell (4.656 visitants d’exposicions temporals).

Més de la meitat de les entrades (14.672) són individuals. A més de les visites, un total de 8.260 persones van fer ús de les diferents activitats programades pel MEV (Dijous amb la Gent Gran, Sessions d’Art i altres).

El Museu Industrial del Ter, per la seva part, va rebre 21.572 visitants, xifra lleugerament inferior als 25.385 de l’any 2009. Les visites individuals van baixar, mentre que es mantenien les de grup, les escolars i les d’exposicions temporals (7.148). Entre aquestes va destacar la mostra “J. Vayreda-F. Rierola. Una mirada al paisatge”. Per la seva part, el centenar d’activitats organitzades (tallers, cursos, jornades) van tenir 12.269 usuaris.

En el cas del Museu de l’Art de la Pell, les dades no són comparables als exercicis anteriors perquè a partir del mes de juliol es va començar a cobrar 3 euros d’entrada (abans era gratuït).

El nombre total d’usuaris va ser de 9.028, dels quals 4.787 eren assistents a diversos actes organitzats. L’any 2010 s’havia sobrepassat la xifra d’11.000 usuaris, però aquest fet no preocupa el seu director, Emili Bayon: “A partir d’ara hem de remuntar amb l’ampliació d’espais per a les exposicions temporals i l’increment d’activitats educatives”, explica.


· Els museus davant la crisi

La retallada de pressupostos, i sobretot dels recursos que vénen de les administracions, obligarà a reduir l’activitat dels tres grans museus d’Osona, en major o menor mesura. En aquest moment, quan s’estan tancant pressupostos i acabant de planificar les activitats per al 2011, tant el Museu Episcopal de Vic com el Museu de l’Art de la Pell i el Museu Industrial del Ter de Manlleu són prudents al planificar les despeses.

Les exposicions temporals són el primer capítol on es pot notar que som en un any de crisi. Josep M. Riba, director del Museu Episcopal de Vic (MEV), admet que “pot quedar ajornada” l’exposició que s’ha d’organitzar conjuntament amb el Musée des Tissus de Lyon (Museu dels Teixits de Lió). Es tracta del retorn de l’exposició “Fastes de la couronne d’Aragon” (“Fasts de la corona d’Aragó”), que els dos museus han produït conjuntament, i que la primavera de 2010 es va exhibir a la ciutat francesa. “Estem pendents de la Junta del Museu que s’ha de reunir el dia 30 de març per saber de quin pressupost disposem”, afirma Riba.

Al MIT, la situació és molt semblant. El museu manlleuenc produeix cada any almenys una exposició destacada. “Pot ser que la que tocava aquest any no puguem portar-la a terme”, diu Carles Garcia, director del MIT. Tot i que són autònoms en un 75% respecte al pressupost de l’Ajuntament de Manlleu, el problema és “la inseguretat de les convocatòries d’ajuts i subvencions” de les altres administracions, algunes de les quals també apliquen retallades en aquest àmbit. L’estalvi de recursos també afecta les publicacions, un dels capítols que demostra la feina de recerca dels museus però que també resulta més car. “En aquest moment, tenim treballs per publicar”, diu Carles García.

Al Museu de l’Art de la Pell es dóna una altra circumstància: encara ha de rebre l’aportació de la Generalitat corresponent a l’any 2010.

No hay comentarios: