viernes, 17 de diciembre de 2010

UGT considera indigne i abusiu l'increment de les tarifes del transport públic per sobre de l'IPC

Amb 564.541 persones inscrites a l’atur, el nostre sindicat reivindica més que mai la creació de la targeta T-Activa per facilitar la recerca de feina i evitar la pèrdua de poder adquisitiu d’aquestes persones
La UGT de Catalunya denuncia que la pujada de tarifes del transport públic que regiran en el Sistema Tarifari Integrat a partir de l'1 de gener de 2011, aprovades avui per l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM), són abusives i retallen la capacitat adquisitiva dels treballadors i les treballadores del nostre país, i molt especialment dels que perceben les rendes més baixes. El nostre sindicat lamenta que l'ATM contribueixi un any més a la pèrdua de poder adquisitiu dels seus usuaris, en lloc d’ajudar en l'actual situació de crisi econòmica. De nou, els que menys culpa tenen, paguen els plats trencats.

L’increment aprovat de la tarifa mitjana ponderada per al conjunt del sistema és del 2,91%, però en el títol de transport més utilitzat (T-10 d’una zona) arriba al 3,77%, passant de 7,95 a 8,25 euros. Tot plegat molt per sobre de l’IPC del mes de novembre a Catalunya (2,6%) i, molt previsiblement, per sobre de l’IPC anual. Davant el context econòmic que vivim i la precarietat laboral existent, agreujada per les retallades socials i laborals recentment aprovades pels governs, el nostre sindicat considera una mofa a la ciutadania aquest increment de preus.
L’ATM ha obviat de nou el criteri dels agents econòmics i socials a l’hora de decidir les noves tarifes i el del Consell de Mobilitat de l’ATM, prenent aquesta decisió sense consulta prèvia. Però a més, en aquesta ocasió la UGT de Catalunya creu que l’ATM demostra una total manca de sensibilitat cap a la majoria dels usuaris i usuàries del transport públic, que precisament, són les persones que més estant patint la crisi, i que es troben en pitjor situació per assumir increments en els serveis bàsics. Ara és especialment important garantir la mobilitat amb un transport públic, de qualitat, eficient, suficient i assequible.
La realitat quotidiana de molts ciutadans i ciutadanes és que els retallen els salaris i les prestacions, els congelen les pensions, es facilita i s’abarateix el seu acomiadament,  perden subsidis com el PRODI, perden l’habitatge per execucions hipotecàries i desnonaments... I ara, a més, han d’assumir increments en serveis de primera necessitat, com ara la llum o el transport públic.
En aquest sentit, la UGT de Catalunya demana a les administracions públiques un major grau de reponsabilitat social i reclama al Consell d’Administració de l’ATM una revisió de l’acord adoptat avui sobre les tarifes per al 2011, prèvia consulta amb els agents socials i econòmics.
D’altra banda, el nostre sindicat porta anys reclamant la targeta T-Activa per tal de facilitar a les persones aturades en recerca de feina i en formació la seva tasca. Des de l’administració s’ha fet un pas endavant vers les famílies nombroses, esforç que ara reclamem per al més de mig milió de persones aturades que hi ha a Catalunya.

No hay comentarios: